Aviso sobre el Uso de cookies: Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia del lector y ofrecer contenidos de interés. Si continúa navegando entendemos que usted acepta nuestra política de cookies. Ver nuestra Política de Privacidad y Cookies
Martes, 6 de noviembre de 2012 | Leída 134 veces
MONOGRÀFICS

Aigües de qualitat

Cada dia, Aigües de Barcelona subministra aigua a gairebé tres milions de persones de Barcelona i de 23 municipis de la seva àrea metropolitana. I ho fa mantenint els màxims estàndards de qualitat que certifica la norma ISO 22000

La qualitat de l’aigua potable és una qüestió que preocupa tots els països del món, per les seves possibles repercussions en la salut de la població. En la majoria de països desenvolupats, l’aigua que surt de l’aixeta gaudeix de totes les garanties sanitàries i de qualitat per al seu consum. En el cas del nostre país, existeixen xarxes d’abastament d’alta qualitat i rigorosos sistemes de control i vigilància que, d’acord amb la legislació vigent a nivell europeu (Directiva 98/83/CE), permeten que l’aigua arribi en bones condicions a les llars i pugui ser consumida amb total seguretat.

 

El control dels riscos per a la salut derivats del consum d’aigua s’ha basat tradicionalment en l’anàlisi de la qualitat de l’aigua i en la vigilància del compliment d’una sèrie de valors. La correcta aplicació d’aquests sistemes de verificació ha permès assegurar la potabilitat de l’aigua per al consum.

 

Però aquest model de gestió no és suficient en el context mundial actual. L’increment de la població, sobretot a les àrees urbanes, ha disparat les necessitats de consum de la població, que s’han multiplicat per set des de principis del segle XX. L’activitat de l’agricultura i de la indústria afegeix encara més pressió a l’hora de preservar la qualitat de l’aigua de consum.

 

Tot això obliga les empreses subministradores d’aigua a millorar encara més els actuals sistemes de verificació i control, però, sobretot, exigeix adoptar sistemes de gestió preventius del risc sanitari al llarg de tota la cadena de subministrament, per tal d’evitar que es pugui produir qualsevol episodi de contaminació en aquesta cadena.

 

Aigües de Barcelona ha estat pionera en aquest camp. A finals de l’any 2009 es va convertir en la primera empresa subministradora d’aigua en obtenir la certificació ISO 22000, un estàndard de qualitat tradicionalment reservat a empreses del sector alimentari.

 

L’ISO 22000 va ser creada l’any 2005 en un context de creixent preocupació mundial per garantir la seguretat del aliments. Quan Aigües de Barcelona es va convertir en la primera empresa de les seves característiques en obtenir-la, aquesta certificació només s’havia implantat en empreses del sector agroalimentari. Danone, Nestlé o Coca-Cola són alguns exemples de companyies de referència mundial que l’apliquen.

 

Es tracta d’una certificació internacional que integra els principis de l’anomenat mètode d’Anàlisi de Perills i Punts de Controls Crítics (APPCC), el primer sistema preventiu de gestió del risc sanitari. El mètode va ser desenvolupat en el si de l’Agència Espacial Nord-americana (NASA) a la dècada dels anys 70 i s’utilitza des fa anys a la indústria alimentària per garantir la innocuïtat dels aliments.

 

Aquest sistema permet focalitzar el control analític en els punts crítics del sistema de subministrament d’aigua potable i potenciar el control continu per poder prendre decisions en temps real.

 

En el cas d’Aigües de Barcelona, la ISO 22000 garanteix, encara més, la qualitat sanitària de l’aigua subministrada, assegurant la seva innocuïtat, així com l’optimització de tots els processos implicats en el seu subministrament des del punt de vista sanitari.

 

A la majoria dels països més avançats del món s’han implantat sistemes de gestió preventiva del risc sanitari de l’aigua seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, i més concretament dels anomenats Plans de Seguretat de l’Aigua (PSA) que aquesta organització de referència mundial preconitza; així ho han fet països com Suïssa, Nova Zelanda, Alemanya, França i Austràlia. Però existeixen pocs abastaments d’aigua per al consum certificats i, en la majoria dels pocs casos existents, la certificació només engloba alguna de les fases del procés de subministrament (o bé es tracta de petits abastaments). L’experiència d’Aigües de Barcelona constitueix la primera certificació d’un gran abastament que contempla tot l’àmbit del subministrament (producció, transport i distribució).

 

L’obtenció de la certificació ISO 22000 ha fet que Aigües de Barcelona s’avanci a les tendències legislatives més avançades en matèria de qualitat de l’aigua a escala mundial. De fet, es coneix que la nova Directiva Europea sobre Aigües de Consum, actualment en fase de revisió, contemplarà per primera vegada l’exigència d’implantar un model de gestió preventiva del risc sanitari a tota la cadena de subministrament.

 

L’ISO 22000 complementa altres certificacions d’Aigües de Barcelona com la ISO 9001 (qualitat en general), la ISO 14001 (medi ambient), la ISO 17025 (anàlisi i control de qualitat de l’aigua) , la ISO 50001 (gestió de la energia) o la OHSAS 18000 (prevenció de riscos laborals).

 

 

 

Els precedents


 

Milions de persones beuen i cuinen cada dia amb l’aigua que surt de l’aixeta. Això obliga les empreses de subministrament d’aigua a proporcionar un producte de la màxima qualitat. A mitjans de la dècada dels anys 90, diversos experts van començar a plantejar la necessitat d’introduir els conceptes de Gestió Preventiva del Risc (Preventive Risk Management, PRM) en la legislació d’aigua de consum, tal i com es venia fent des de feia anys en la indústria de l’alimentació.

 

L’any 2000 es van començar a introduir els anomenats Plans de Seguretat de l’Aigua (PSA) com a adaptació del sistema emprat al sector agroalimentari. El pas definitiu es va donar l’any 2004, amb la publicació per part de l’Organització Mundial de la Salut de la 3ª Edició de les seves Guies per a la qualitat de l’aigua potable, en les que es recomana l’adopció d’aquests principis en els sistemes d’abastament d’aigua per al consum, i que des d’aleshores han estat adoptades per molts estats per tal de proporcionar aigua de consum amb els estàndards de qualitat i seguretat que demanda el món actual.

 

¡Deje su comentario!
Normas de Participación
Esta es la opinión de los lectores, no la nuestra.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
www.elfar.cat • Términos de usoPolítica de PrivacidadMapa del sitio
© 2017 • Todos los derechos reservados
Powered by FolioePress