Lunes, 10 de Noviembre de 2025

Actualizada

Lunes, 10 de Noviembre de 2025 a las 19:28:08 horas

| 124
Viernes, 12 de Abril de 2019
L'HOSPITALET

Dones immigrants preparen un dinar degustació als veïns de Collblanc

La iniciativa forma part d’un projecte que pretén crear espais de participació social, intercultural i d’inclusió de persones en risc d'exclusió a través de la cuina

[Img #24848]

La iniciativa d’innovació social europea Food Relations, impulsada per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD en col·laboració amb la Fundació Espigoladors, presentarà aquest dissabte 13 d’abril el Menú Fusió, el primer producte gastronòmic i social d’un projecte dirigit a la inserció social i laboral i que neix per apoderar a dones immigrants o refugiades que es troben en risc d’exclusió social. La presentació, que es durà a terme a les 14 hores, consistirà en un dinar  degustació a l’Escola Màrius Torres destinat al teixit associatiu i als veïns i veïnes de Collblanc.

 

Els objectius del Menú Fusió són per una banda, millorar les competències en cuina fent aflorar les herències culturals culinàries de les participants, i per una altra banda visibilitzar la riquesa de la diversitat d’origen existent al territori generant espais de trobada al voltant de la cuina saludable i sostenible.

 

Des del febrer les 12 participants del curs, amb arrels gastronòmiques de nou països diferents, han anat generant una comunitat d’aprenentatge a través de la cuina on compartir receptes i maneres innovadores de cuinar diferents plats. De la mà de la Fundació Espigoladors, les participants han elaborat un Menú Fusió saludable, d’aprofitament, responsable i de baix cost que uneix i a l’hora dona visibilitat a la diversitat gastronòmica present al grup.

 

L’oferta gastronòmica del Menú Fusió inclourà 'Bollitos de yuca a la catalana', Saquets de pastaila tradicional marroquí, Montaditos de trinxat sobre patacón, Ous farcits d’antipasti i Fusió taronja de postre, una creació pròpia del grup feta de la suma de diferents aportacions.

 

A la vegada, les persones participants al grup també han creat la marca Como en familia, que identificarà el seu treball. En concret, amb l’ajuda del Centre Universitari de Disseny de Barcelona BAU, s’ha dut a terme un taller que ha tingut com a resultat la creació d’una identitat pròpia que identificarà el prototip del producte gastronòmic que es pretén desenvolupar.

 

Un nou producte alimentari que posarà en valor la diversitat culinària

 

Després d’aquest primera experiència pilot, el projecte Food Relations començarà una nova etapa partir del 2 de maig, quan arrancarà la segona part del Curs de Cuina i Obrador on, també de la mà d’Espigoladors, es desenvoluparà un prototip de producte gastronòmic i social, que posi en valor les diferents tradicions culinàries del grup.

 

El producte serà 100% natural, elaborat a partir d’excedents alimentaris reaprofitats, artesanal, d’alta qualitat i generat amb matèries primeres de proximitat. Així mateix, en aquesta segona fase a través del programa d’ABD Comunitat Activa (un projecte d’inclusió social que combina inserció laboral, suport i acompanyament social i participació comunitària a l’Hospitalet), s’engegaran itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina o pre-laborals dissenyats per acompanyar al grup en el seu procés d’inserció laboral.

 

A més, també es preveuen altres activitats comunitàries conduïdes per les participants del Food Relations, com ara Tallers de Cuina Comunitària Intercultural a escoles de Collblanc i l’organització de càterings per degustar el Menú Fusió.

 

El projecte Food Relations, és una iniciativa europea que pretén crear espais de participació social, intercultural i d’inclusió de persones immigrants a través de l’alimentació. El projecte s’està desenvolupant de forma paral·lela a les ciutats europees de Milà (Itàlia), Tessalònica (Grècia), Friburg (Alemanya) i Barcelona-l'Hospitalet de Llobregat (Espanya).

 

La iniciativa pilot a Catalunya impulsada per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) des de principis del 2018 en col·laboració amb la Fundació Espigoladors s’està duent a terme a l'Hospitalet en el marc del projecte d’inserció sòcio-laboral Comunitat Activa, en cooperació amb la Taula de Salut Comunitària de Collblanc-la Torrassa.

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.1

Todavía no hay comentarios

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.