Viernes, 10 de Octubre de 2025

Actualizada

Viernes, 10 de Octubre de 2025 a las 16:31:05 horas

| 1238
Jueves, 19 de Diciembre de 2019
EL PRAT

Projecte d’inserció social i laboral de dones migrades i refugiades a través de la creació gastronòmica

Aquesta iniciativa de l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD ja es du a terme a terme a d'altres països com Itàlia, Alemanya i Grècia

[Img #28417]

Dins del marc del Dia internacional de les persones migrants, l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD ha presentat els resultats del pilot europeu Food Relations realitzat a l’Hospitalet al 2019 i la nova edició que es desenvoluparà a El Prat el 2020. Aquesta iniciativa portada a terme a Itàlia, Alemanya, Grècia i Espanya es basa en la creació de ponts de diàleg cultural i circuits d’inserció laboral i social per a dones migrades a través de la creació culinària.

L’acte, que es va celebrar ahir a les cuines Cook & Taste Barcelona, va reunir diferents actors que treballen en l’àmbit de les polítiques d’integració municipals, investigadors experts en migracions i entitats del tercer sector dels àmbits de la sobirania alimentària i de la defensa dels drets de les persones migrants.

Durant l’esdeveniment, es va anunciar que fruit del treball conjunt entre ABD i la Fundació Espigoladors, el 2020 es replicarà el projecte Food Relations al municipi del Prat, mitjançant les subvencions de Projectes Singulars 2019.

El pilot que s’ha presentat, impulsat per ABD, és una iniciativa orientada a la inserció social i laboral, "que neix per apoderar a dones immigrants amb fills i filles a càrrec i que es troben en risc d’exclusió social", expliquen des de l'associació. El projecte ha estat orientat a fomentar l’interès i aproximació entre diferents herències culturals des d’una perspectiva d’apoderament. Ha consistit en un procés comunitari amb perspectiva de gènere que s’ha basat en la cuina com a element inclusiu a través de diferents accions com formacions professionalitzadores, itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina i activitats comunitàries al voltant de la cuina amb la intenció de generar espais de trobada.

Amb aquestes accions el pilot ha aconseguit la inserció de quatre de les dotze participants al mercat laboral formal i ha ofert una formació de 180 hores en cuina i creació de producte alimentari. En total, en el marc del projecte, 50 persones migrants han seguit itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina i 500 veïns i veïnes de L’Hospitalet i 42 agents comunitaris s’han involucrat a les activitats de sensibilització.

Durant el transcurs de l'acte també es va presentar el documental Not Just Food de Bonobo Films, que ha seguit l’experiència del projecte Food Relations a l’Hospitalet, Freiburg (Alemanya), Milà (Itàlia) i Tessalònica (Grècia). En el documental s’expliquen les quatre iniciatives europees i es reflexiona sobre el paper que ocupa la gastronomia en la construcció de les identitats i la memòria, "paper que la converteix en una potent eina de transformació i punt de trobada social", diuen des de l'entitat.

 

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.154

Todavía no hay comentarios

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.