GAVÀ
La ciutat dissenya la seva estratègia d'alimentació sostenible i saludable
El document reuneix els principals projectes sobre sostenibilitat alimentària al municipi, identificant reptes i accions futures
![[Img #40031]](https://elfar.cat/upload/images/11_2021/9610_mercat-pages-mercado-alimentacion-sostenible-gava-copia.jpg)
L’Ajuntament de Gavà ha presentat el full de ruta de l'Estratègia de l'Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable, un document que recopila totes les accions que s’estan realitzant en el marc de l'alimentació, però també marca les fites a seguir. En total, s’han definit tres objectius generals sobre els quals es fomentarà l'estratègia de Gavà: combatre l’emergència climàtica, promoure dietes sostenibles, accessibles i saludables per a tothom i l’impuls de l’economia local i de proximitat.
"L’Estratègia d’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable de Gavà és fruit del treball conjunt dels diferents departaments de l’Ajuntament i els agents econòmics i socials relacionats directament amb la sostenibilitat alimentària del municipi, com són els mercats, la pagesia, els comerciants, les associacions, la salut i les persones vulnerables", expliquen des del consistori.
El document ja es pot consultar a la plataforma digital Gavà participa, Gavà decideix perquè tota la ciutadania pugui donar la seva opinió i plantejar propostes per enriquir-la, abans de la seva aprovació definitiva.
La millora de l’alimentació entre la ciutadania vulnerable i la transició cap a una alimentació més sostenible per als infants, l’augment de la presència de la dona al sector agroalimentari i l’eliminació dels estereotips que la vinculen al moment de la compra, són alguns dels reptes que coordinarà l’Àmbit d’Acció Social, Ciutat Educadora i Cultura.
L’Àmbit de Governança, Gestió Interna, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat vol incidir en la creació d’ocupació de qualitat al sector agroalimentari, la promoció del producte local de km0, les sinergies entre els sectors pagesia-comerç-restauradors, la formació al sector comerç i mercats en sostenibilitat i les bones pràctiques en economia circular/excedents alimentaris.
Aconseguir una gestió responsable dels recursos per combatre l’emergència climàtica, aconseguint una cadena de producció alimentària respectuosa amb el medi ambient, el benestar animal i les persones, i impulsar processos de sensibilització cap a la ciutadania surt d’Urbanisme, Habitatge, Obres i Sostenibilitat Ambiental. El document proposa la creació d’una central de compres per a la distribució de productes de proximitat o l’eliminació dels plàstics d’un sol ús en els serveis d’alimentació dependents de l’Ajuntament.
Per últim, es volen generar canvis en els proveïdors d’alimentació cap a una oferta de productes sostenibles, aconseguir que s’elaborin menús més equilibrats a les escoles amb proposta de sopar, així com opcions de dietes amb necessitats alimentàries especials als menjadors col·lectius municipals.
Intercanvi i aprenentatge amb Urbact i BioCanteens
Amb l’objectiu de portar a terme algunes de les accions de l’estratègia, Gavà ja és part activa de la xarxa BioCanteens, la qual garantirà una distribució de menús escolars sostenibles a partir de les bones pràctiques de la població francesa Mouans-Sartoux.
Aquesta iniciativa és possible gràcies a la convocatòria europea d’intercanvi i aprenentatge URBACT, que engloba 29 països, 7.000 agents locals i 550 ciutats. URBACT tracta de fomentar el desenvolupament urbà sostenible i la innovació als municipis d’Europa que desitgin participar, com és el cas de Gavà, ciutat seleccionada.
En aquest sentit, s’ha creat el Grup local URBACT-Biocanteens, el qual rebrà l’assessorament dels socis experts per ajudar a Gavà a implementar el projecte. El formen representants d’associacions, com la Cooperativa Agropecuària de Gavà, l’Associació de Famílies d’Alumnes de Gavà, la Fundació Espigoladors o l’Associació de Celíacs de Catalunya, i persones relacionades amb els àmbits de l’alimentació i l’educació: personal de menjador, professorat, mares i pares, personal municipal, representants electes, agricultors locals i agents de la indústria de la restauració.
Els socis d’aquest projecte, que rep de la Unió Europea un total de 550.000 euros, són Mouans-Sartoux (França), Wroclaw (Polònia), Liege (Bèlgica) i Gavà (Espanya).
![[Img #40031]](https://elfar.cat/upload/images/11_2021/9610_mercat-pages-mercado-alimentacion-sostenible-gava-copia.jpg)
L’Ajuntament de Gavà ha presentat el full de ruta de l'Estratègia de l'Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable, un document que recopila totes les accions que s’estan realitzant en el marc de l'alimentació, però també marca les fites a seguir. En total, s’han definit tres objectius generals sobre els quals es fomentarà l'estratègia de Gavà: combatre l’emergència climàtica, promoure dietes sostenibles, accessibles i saludables per a tothom i l’impuls de l’economia local i de proximitat.
"L’Estratègia d’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable de Gavà és fruit del treball conjunt dels diferents departaments de l’Ajuntament i els agents econòmics i socials relacionats directament amb la sostenibilitat alimentària del municipi, com són els mercats, la pagesia, els comerciants, les associacions, la salut i les persones vulnerables", expliquen des del consistori.
El document ja es pot consultar a la plataforma digital Gavà participa, Gavà decideix perquè tota la ciutadania pugui donar la seva opinió i plantejar propostes per enriquir-la, abans de la seva aprovació definitiva.
La millora de l’alimentació entre la ciutadania vulnerable i la transició cap a una alimentació més sostenible per als infants, l’augment de la presència de la dona al sector agroalimentari i l’eliminació dels estereotips que la vinculen al moment de la compra, són alguns dels reptes que coordinarà l’Àmbit d’Acció Social, Ciutat Educadora i Cultura.
L’Àmbit de Governança, Gestió Interna, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat vol incidir en la creació d’ocupació de qualitat al sector agroalimentari, la promoció del producte local de km0, les sinergies entre els sectors pagesia-comerç-restauradors, la formació al sector comerç i mercats en sostenibilitat i les bones pràctiques en economia circular/excedents alimentaris.
Aconseguir una gestió responsable dels recursos per combatre l’emergència climàtica, aconseguint una cadena de producció alimentària respectuosa amb el medi ambient, el benestar animal i les persones, i impulsar processos de sensibilització cap a la ciutadania surt d’Urbanisme, Habitatge, Obres i Sostenibilitat Ambiental. El document proposa la creació d’una central de compres per a la distribució de productes de proximitat o l’eliminació dels plàstics d’un sol ús en els serveis d’alimentació dependents de l’Ajuntament.
Per últim, es volen generar canvis en els proveïdors d’alimentació cap a una oferta de productes sostenibles, aconseguir que s’elaborin menús més equilibrats a les escoles amb proposta de sopar, així com opcions de dietes amb necessitats alimentàries especials als menjadors col·lectius municipals.
Intercanvi i aprenentatge amb Urbact i BioCanteens
Amb l’objectiu de portar a terme algunes de les accions de l’estratègia, Gavà ja és part activa de la xarxa BioCanteens, la qual garantirà una distribució de menús escolars sostenibles a partir de les bones pràctiques de la població francesa Mouans-Sartoux.
Aquesta iniciativa és possible gràcies a la convocatòria europea d’intercanvi i aprenentatge URBACT, que engloba 29 països, 7.000 agents locals i 550 ciutats. URBACT tracta de fomentar el desenvolupament urbà sostenible i la innovació als municipis d’Europa que desitgin participar, com és el cas de Gavà, ciutat seleccionada.
En aquest sentit, s’ha creat el Grup local URBACT-Biocanteens, el qual rebrà l’assessorament dels socis experts per ajudar a Gavà a implementar el projecte. El formen representants d’associacions, com la Cooperativa Agropecuària de Gavà, l’Associació de Famílies d’Alumnes de Gavà, la Fundació Espigoladors o l’Associació de Celíacs de Catalunya, i persones relacionades amb els àmbits de l’alimentació i l’educació: personal de menjador, professorat, mares i pares, personal municipal, representants electes, agricultors locals i agents de la indústria de la restauració.
Els socis d’aquest projecte, que rep de la Unió Europea un total de 550.000 euros, són Mouans-Sartoux (França), Wroclaw (Polònia), Liege (Bèlgica) i Gavà (Espanya).
























Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.132