ÀREA METROPOLITANA
El camp i l'alimentació metropolitans requereixen agricultors joves ben formats i tecnologia per evitar l'abandonament dels cultius
Aquesta és una de les conclusions d'un estudi elaborat per la Fundació BCN Formació Professional en conveni amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb la col·laboració de Mercabarna
![[Img #40973]](https://elfar.cat/upload/images/02_2022/373_hector-santcousky.jpg)
El model agroalimentari ha de digitalitzar-se, escurçar el cicle (des de la plantació de llavors fins el moment del consum) del producte i, sobretot, ha de rebre nous professionals ben formats que incorporin nous coneixements a la prà ctica dià ria. En cas contrari, l'abandonament dels camps i els cultius en l'à rea de Barcelona avançarà sense fre. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la regió metropolitana de Barcelona, elaborat per la Fundació BCN Formació Professional en conveni amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb la col·laboració de Mercabarna.
Â
L'estudi mostra l'estat i les expectatives del treball al camp i suggereix com hauria de ser el seu futur. Apunta que hi ha hagut un canvi d'actitud en els consumidors que està transformant el sistema agroalimentari. Per adaptar-s'hi, aquest ha d'incorporar innovacions tecnològiques i agricultura sostenible i de proximitat. A més, cal modificar les actuals explotacions per aconseguir nivells òptims de competitivitat sense perdre de vista la sostenibilitat mediambiental.
Â
Pel que fa al perfil del productor, gairebé el 65% té més de 55 anys a la regió metropolitana de Barcelona. Com que actualment falta relleu, el resultat és l'abandonament progressiu dels camps, que ha estat atenuat per un cert retorn a la pagesia arran de la crisi de 2008, però que no ha aconseguit capgirar la tendència. La resposta, doncs, passa per incentivar la professió agroalimentà ria entre els joves i generar una nova fornada de professionals amb formació adient per garantir l'èxit i la viabilitat d'aquestes explotacions.
Â
Per adaptar els nous professionals als canvis del sistema de producció i gestió, cal que la formació professional respongui a les necessitats del sector i a la seva realitat, per exemple, treballant per projectes o potenciant l'FP dual.
Â
La seu de Mercabarna va acollir ahir dimarts, 1 de febrer, la presentació de l'estudi. Durant la jornada, el director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Héctor Santcovsky, va destacar "la importà ncia de la cadena agroalimentà ria a la regió metropolitana de Barcelona, que genera, en el seu conjunt, més de 100.000 llocs de treball a més de 10.000 empreses", i va remarcar l'aposta de l'organisme provincial per disposar d'un sistema alimentari metropolità "sòlid, integral, sostenible, competitiu, de proximitat i ecològic".
Â
La presidenta de la Fundació BCN Formació Professional, Sara Berbel, va situar el sector agroalimentari com un d'estratègic per garantir l'alimentació de qualitat a la ciutat. "El futur alimentari passa necessà riament per establir lÃnies estratègiques per impulsar la formació i el sector agroalimentari", va declarar Berbel, que va destacar l'objectiu de millorar l'eficiència del sistema alimentari en termes de sostenibilitat i garantia alimentà ria.
Â
Per la seva banda, el director general de Mercabarna, Jordi Valls, va afirmar que "aquest estudi és molt important per empoderar els agricultors de proximitat des de la formació, davant dels reptes que planteja l'alimentació sostenible, que requereixen coneixement, innovació i tecnologia per afrontar un sector que ha esdevingut estratègic".
Â
Per últim, Javier Gracia, tècnic de l'Observatori de l'FP, va explicar que "similar a altres sectors, l'agroalimentari està immers en un procés de transformació que afecta el conjunt dels seus perfils professionals pel que fa a competències relatives a la digitalització, tecnificació, sostenibilitat i estratègies comercials i de gestió empresarial".
El model agroalimentari ha de digitalitzar-se, escurçar el cicle (des de la plantació de llavors fins el moment del consum) del producte i, sobretot, ha de rebre nous professionals ben formats que incorporin nous coneixements a la prà ctica dià ria. En cas contrari, l'abandonament dels camps i els cultius en l'à rea de Barcelona avançarà sense fre. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la regió metropolitana de Barcelona, elaborat per la Fundació BCN Formació Professional en conveni amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb la col·laboració de Mercabarna.
Â
L'estudi mostra l'estat i les expectatives del treball al camp i suggereix com hauria de ser el seu futur. Apunta que hi ha hagut un canvi d'actitud en els consumidors que està transformant el sistema agroalimentari. Per adaptar-s'hi, aquest ha d'incorporar innovacions tecnològiques i agricultura sostenible i de proximitat. A més, cal modificar les actuals explotacions per aconseguir nivells òptims de competitivitat sense perdre de vista la sostenibilitat mediambiental.
Â
Pel que fa al perfil del productor, gairebé el 65% té més de 55 anys a la regió metropolitana de Barcelona. Com que actualment falta relleu, el resultat és l'abandonament progressiu dels camps, que ha estat atenuat per un cert retorn a la pagesia arran de la crisi de 2008, però que no ha aconseguit capgirar la tendència. La resposta, doncs, passa per incentivar la professió agroalimentà ria entre els joves i generar una nova fornada de professionals amb formació adient per garantir l'èxit i la viabilitat d'aquestes explotacions.
Â
Per adaptar els nous professionals als canvis del sistema de producció i gestió, cal que la formació professional respongui a les necessitats del sector i a la seva realitat, per exemple, treballant per projectes o potenciant l'FP dual.
Â
La seu de Mercabarna va acollir ahir dimarts, 1 de febrer, la presentació de l'estudi. Durant la jornada, el director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Héctor Santcovsky, va destacar "la importà ncia de la cadena agroalimentà ria a la regió metropolitana de Barcelona, que genera, en el seu conjunt, més de 100.000 llocs de treball a més de 10.000 empreses", i va remarcar l'aposta de l'organisme provincial per disposar d'un sistema alimentari metropolità "sòlid, integral, sostenible, competitiu, de proximitat i ecològic".
Â
La presidenta de la Fundació BCN Formació Professional, Sara Berbel, va situar el sector agroalimentari com un d'estratègic per garantir l'alimentació de qualitat a la ciutat. "El futur alimentari passa necessà riament per establir lÃnies estratègiques per impulsar la formació i el sector agroalimentari", va declarar Berbel, que va destacar l'objectiu de millorar l'eficiència del sistema alimentari en termes de sostenibilitat i garantia alimentà ria.
Â
Per la seva banda, el director general de Mercabarna, Jordi Valls, va afirmar que "aquest estudi és molt important per empoderar els agricultors de proximitat des de la formació, davant dels reptes que planteja l'alimentació sostenible, que requereixen coneixement, innovació i tecnologia per afrontar un sector que ha esdevingut estratègic".
Â
Per últim, Javier Gracia, tècnic de l'Observatori de l'FP, va explicar que "similar a altres sectors, l'agroalimentari està immers en un procés de transformació que afecta el conjunt dels seus perfils professionals pel que fa a competències relatives a la digitalització, tecnificació, sostenibilitat i estratègies comercials i de gestió empresarial".
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leÃdo y acepta las Normas de Participación y PolÃtica de Privacidad
Normas de Participación
PolÃtica de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.1