Sábado, 06 de Diciembre de 2025

Actualizada

Viernes, 05 de Diciembre de 2025 a las 18:41:16 horas

| 265
Viernes, 11 de Noviembre de 2022
COMARCA

La Diputació de Barcelona presenta una guia per potenciar les estratègies alimentàries locals

Aquesta publicació digital és la primera d’aquest àmbit que edita un organisme públic a nivell mundial

[Img #45233]

La Diputació de Barcelona va presentar ahir a la Masia de Can Comas, seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, una guia pràctica per ajudar els ens locals a proveir la seva població amb productes de proximitat. Des de l'organisme provincial asseguren que es tracta de la primera i única publicació que edita una administració pública sobre aquest tema i "aspira a convertir-se en una obra de referència per als pobles i ciutats que volen avançar cap a un model alimentari més saludable, segur i sostenible".

 

Les mateixes fonts recorden que Ca­talunya gaudeix des del 2021 d’una estra­tègia alimentària de país, però a la província de Barcelona no hi ha actualment cap poble ni ciutat que disposi d’una estratègia alimen­tària aprovada i en procés d’implementació.

 

"Catalunya no disposa de prou terres per ser autosuficient en termes alimentaris. Amb la seva superfície agrícola, només podria alimentar un 44% de la població amb productes de proximitat. La situació s’agreuja encara més a la província de Barcelona, que només podria alimentar un 10% de la seva població, tot i tenir una superfície agrària similar a les de Tarragona i Girona. Les dades són demolidores: Barcelona ha perdut el 40% de la superfície conreada en els últims 60 anys", asseguren des de la Diputació.

 

A més, cada any es perden uns 500 pagesos a Catalunya. Amb aquest context i amb la perspectiva d’escassetat d’aliments i de recursos hídrics i energètics, "cal apostar per les polítiques alimentàries locals", remarquen des de la corporació. És per això, que la Diputació de Barcelona va organitzar ahir la jornada tècnica Alimentem Barcelona. "És el moment de parar i de reflexionar perquè les dinàmiques actuals ens porten a avançar sense massa sentit", va manifestar el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Valentí Junyent, que es va mostrar convençut que "cal el compromís de les entitats públiques i de les persones ja convençudes per fer arribar clarament el missatge: s’ha d’apostar per l’alimentació de proximitat".

 

[Img #45234]

 

En el marc d’aquesta estratègia, es va presentar la guia Alimentem Barcelona amb els seus tres coautors: la cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural, Sònia Callau; el cofundador i primer director del Parc Agrari del Baix Llobregat, Josep Montasell; i la professora a la Universitat de Girona i consultora de projectes de dinamització agroalimentària, Anna Roca.

 

La jornada va comptar amb la participació de membres del Govern de les Illes Balears, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, el sindicat Unió de Pagesos, Xarxa Pagesa, Col·lectiu Eixarcolant, Consorci del Lluçanès, el Quall, Ecocentral, Hortec, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i Fundació Espigoladors.

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.220

Todavía no hay comentarios

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.