COMARCA
L’Hospital de Viladecans donarà els excedents alimentaris a entitats socials
La iniciativa s’emmarca en el projecte Pont Alimentari, impulsat per la Fundació Banc de Recursos i Rezero
![[Img #45801]](https://elfar.cat/upload/images/12_2022/7742_16122022_ndp_lhospital-de-viladecans-donara-els-excedents-alimentaris-a-entitats-socials-de-proximitat.jpg)
Â
L’Hospital de Viladecans ha signat un conveni amb la Fundació Banc de Recursos i Rezero, en el marc del projecte Pont Alimentari, a través del qual es faran arribar els excedents alimentaris que es produeixen a les plantes d’hospitalització a la Fundació Cà rites Viladecans, entitat sense à nim de lucre que atén persones en situació de vulnerabilitat de Viladecans i Sant Climent.
Â
Un cop per setmana, es lliuraran a la fundació les racions sobrants de la cuina de pacients envasades dins de barquetes termo-segellades, etiquetades i assegurant la seguretat alimentà ria, a través del circuit i protocol de funcionament del projecte Pont Alimentari. En un futur pròxim, es valorarà la incorporació dels excedents de cafeteria al circuit d’acollida.
Â
La iniciativa ha rebut el seu últim impuls amb el Pla d’acció per reduir el malbaratament alimentari, que està impulsant aquest any el Pacte de Viladecans pel Clima del qual formen part tant Cà ritas com l’Hospital, i ha estat possible grà cies a la col·laboració de l’empresa de restauració del centre, Mésss.
Â
Segons l’Agència de Residus de Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35 kg per persona. En concret, els serveis de cà tering i restauració en són responsables del 4% d’aquest total. Per aquest motiu, l’Hospital de Viladecans se suma a aquest projecte amb la voluntat "d’aconseguir el mà xim aprofitament possible dels aliments descartats", asseguren fonts del centre sanitari.
Â
En els últims anys, l’hospital ha treballat per minimitzar el malbaratament i contribuir a la racionalització dels recursos des d’un punt de vista respectuós amb el medi ambient. De fet, es compta amb un programari de gestió de cuina de pacients que facilita dades quantitatives i qualitatives per tal d’orientar les comandes de queviures i à pats, i gestionar les peticions de dietes que realitza infermeria, optimitzant el procés i fent-lo més eficient. A més, es fan controls de residus de safates, de forma normalitzada, que permeten conèixer quina acceptació tenen les dietes i, aixÃ, ajustar-les perquè hi hagi menys aliments descartats. Aixà mateix, a la cafeteria del centre es duu a terme el control dels sobrants diaris amb registres per tal d’ajustar les comandes posteriors.
Â
"Des d'un punt de vista estratègic, el projecte s'emmarca en el nexe entre seguretat alimentà ria, economia circular, transparència en la gestió i sostenibilitat, i eficiència en l'ús de recursos", expliquen les mateixes fonts.
Â
L’Hospital de Viladecans ha signat un conveni amb la Fundació Banc de Recursos i Rezero, en el marc del projecte Pont Alimentari, a través del qual es faran arribar els excedents alimentaris que es produeixen a les plantes d’hospitalització a la Fundació Cà rites Viladecans, entitat sense à nim de lucre que atén persones en situació de vulnerabilitat de Viladecans i Sant Climent.
Â
Un cop per setmana, es lliuraran a la fundació les racions sobrants de la cuina de pacients envasades dins de barquetes termo-segellades, etiquetades i assegurant la seguretat alimentà ria, a través del circuit i protocol de funcionament del projecte Pont Alimentari. En un futur pròxim, es valorarà la incorporació dels excedents de cafeteria al circuit d’acollida.
Â
La iniciativa ha rebut el seu últim impuls amb el Pla d’acció per reduir el malbaratament alimentari, que està impulsant aquest any el Pacte de Viladecans pel Clima del qual formen part tant Cà ritas com l’Hospital, i ha estat possible grà cies a la col·laboració de l’empresa de restauració del centre, Mésss.
Â
Segons l’Agència de Residus de Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35 kg per persona. En concret, els serveis de cà tering i restauració en són responsables del 4% d’aquest total. Per aquest motiu, l’Hospital de Viladecans se suma a aquest projecte amb la voluntat "d’aconseguir el mà xim aprofitament possible dels aliments descartats", asseguren fonts del centre sanitari.
Â
En els últims anys, l’hospital ha treballat per minimitzar el malbaratament i contribuir a la racionalització dels recursos des d’un punt de vista respectuós amb el medi ambient. De fet, es compta amb un programari de gestió de cuina de pacients que facilita dades quantitatives i qualitatives per tal d’orientar les comandes de queviures i à pats, i gestionar les peticions de dietes que realitza infermeria, optimitzant el procés i fent-lo més eficient. A més, es fan controls de residus de safates, de forma normalitzada, que permeten conèixer quina acceptació tenen les dietes i, aixÃ, ajustar-les perquè hi hagi menys aliments descartats. Aixà mateix, a la cafeteria del centre es duu a terme el control dels sobrants diaris amb registres per tal d’ajustar les comandes posteriors.
Â
"Des d'un punt de vista estratègic, el projecte s'emmarca en el nexe entre seguretat alimentà ria, economia circular, transparència en la gestió i sostenibilitat, i eficiència en l'ús de recursos", expliquen les mateixes fonts.
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leÃdo y acepta las Normas de Participación y PolÃtica de Privacidad
Normas de Participación
PolÃtica de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.23