SANT VICENÇ DELS HORTS
El municipi inaugura el nou Espai d’Interpretació de la Cuina Catalana
Gràcies al fons material que el mestre cuiner Josep Lladonosa ha llegat a la ciutat
![[Img #46299]](https://elfar.cat/upload/images/01_2023/4473_inauguracio-espai-lladonosa-1.jpg)
L’obra del cuiner Josep Lladonosa ja compta amb un espai permanent de divulgació i exposició a Sant Vicenç dels Horts. El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, va inaugurar dissabte l’Espai d’Interpretació de la Cuina Catalana – Espai Josep Lladonosa, dins del nou Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta, en un acte que també va comptar amb l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, i el mateix Josep Lladonosa, entre d’altres autoritats. Es tracta d’un equipament expositiu i d’activitat al voltant de la cuina catalana, a partir de l’obra que ha llegat a la ciutat el cap de cuina, qui ostenta la Creu de Sant Jordi i el Premio Nacional de Gastronomía.
La Mostra Internacional L’Espai Lladonosa consta d’una àrea d’exposició permanent, i d’una aula de cuina on es realitzaran activitats gastronòmiques que tenen com a eix la cuina tradicional catalana i les aportacions que hi ha fet el xef Lladonosa. L’àrea d’exposició permanent s’organitzarà en dos àmbits. Una part estarà dedicada a explicar la identitat, les eines i els orígens de la cuina catalana i té un caràcter interactiu i tecnològic amb audiovisual i pantalles tàctils. A continuació el visitant trobarà una part més escenogràfica, i centrada en explicar la vida i obra d'en Josep Lladonosa i en mostrar el seu llegat.
La inauguració de l’Espai s'ha fet en el marc de la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts, un esdeveniment on el xef sempre hi té un paper rellevant. Precisament l’alcalde va emfatitzar la figura de Lladonosa en el seu discurs: “Sant Vicenç dels Horts guanya avui un espai expositiu que combina el valuosíssim llegat del cuiner de cuiners amb una zona dedicada a la formació i a activitats de divulgació gastronòmiques”.
I va afegir que a Sant Vicenç dels Horts "tenim la immensa sort i el gran orgull de tenir un producte de proximitat com el del Parc Agrari del Baix Llobregat. És un gran magatzem agrícola, sostenible i de primeríssima qualitat, pel qual apostem i en collim tot el seu potencial”.
Per la seva banda, el ministre Miquel Iceta va destacar la tasca del mestre Lladonosa com a “tot un art” i es va referir a la seva figura com a “tresor nacional vivent”, fent servir la denominació d’origen japonès amb què es valoren els bens culturals intangibles destacats: “És un reconeixement als artesans que són capaços de crear escola i que deixen una petja a la societat. Cuiners bons tenim molts, afortunadament, però cuiners bons i que hagin escrit llibres, que hagin creat escola i que s’hagin compromès amb un projecte per associar una ciutat, una comarca, amb una cultura gastronòmica d’altíssima qualitat, això ho fan figures com el mestre Josep Lladonosa”, va afegir.
El mestre de mestres
Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, Segrià, 1938) és un reconegut cap de cuina català que ha donat a Sant Vicenç dels Horts gran part del seu fons documental i un recull d'estris de cuina, entre d’altres materials. Lladonosa es va formar en la cuina francesa, i ha treballat en diferents restaurants a França, Suïssa (com el Gran Hotel Nacional) i en un gran nombre d'establiments de casa nostra, com per exemple el Majestic, Ca l'Isidre, Abeurador, Cosmos o el Restaurant 7 Portes, a Barcelona, del qual va ser cap de cuina entre el 1991 i el 2003.
El 1976 va obrir a Barcelona un restaurant propi, Les Quatre Barres. Va ser un dels primers professors de l’escola de cuina Arnadi, que posteriorment canviaria el nom per Hofmann el 1983. Ha fet una gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, documentada des de l'edat mitjana (com en el Llibre de Sent Soví), i ha escrit nombrosos llibres de cuina de divulgació, alguns dels quals han estat traduïts al francès i a l'anglès.
El 1980 va rebre el Premio Nacional de Gastronomía, i la Medalla del Mèrit Gastronòmic de la Federació Catalana d’Associacions Professionals. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi.
Actualment, continua divulgant els secrets de la cuina tradicional catalana i imparteix formacions diverses a professionals i públic no especialitzat.
Activitats a l’aula de cuina
L’Espai Lladonosa consta d’una aula de cuina on es programaran, de manera sistemàtica al llarg de l’any, activitats de formació en l’àmbit gastronòmic relacionades amb la cuina tradicional catalana i les aportacions i actualitzacions que ha fet el xef Josep Lladonosa. Hi haurà activitats destinades a les persones professionals de la cuina i activitats destinades al públic en general.
Els cursos s'impartiran preferentment els dimecres de 18.30 a 20.30 h. Per inscriure’s a les activitats caldrà enviar un correu a promocioeconomica@svh.cat o trucar al 93 680 71 00
Premiades les 50 millors pastisseries de Catalunya
![[Img #46300]](https://elfar.cat/upload/images/01_2023/1183_02.jpg)
D'altra banda, les 50 millors pastisseries de Catalunya van rebre dissabte a la nit els Guardons Fava de Cacau, en un dels actes centrals de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, que va finalitzar ahir diumenge, després de tres dies d’intenses propostes obertes al gran públic. L’esdeveniment pastisser està considerat un dels millors del món i s’integra en la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts.
Els guardons també van premiar tres pastisseries en categories especials. La Pastisseria Escribà (Barcelona) va ser reconeguda com la més innovadora, "per haver-se caracteritzat en els seus més de 116 anys d’història, per entendre la pastisseria d’una manera transgressora i trencadora, sense oblidar les tradicions dolces arrelades a la nostra cultura”. La Confiteria Padreny (Reus), com la de més valor històric. Fundada el 1815, actualment, en la sisena generació i ha estat reconeguda "per l’elaboració artesanal i tradicional de productes dolços i salats, així com la innovació constant sense perdre la tradició que tant els caracteritza”. Per la seva part, la Pastisseria El Cigne (Manresa) ha rebut la distinció del dolç més singular pel seu producte Les ametlles de la llum, una creació reinventada pels mestres pastisseries de la ciutat per adaptar-lo als gustos del segle XXI.
A més, els Guardons Fava de Cacau - Sant Vicenç dels Horts han distingit les millors pastisseries de cadascun dels set àmbits territorials del país: Hofmann, de Barcelona (Barcelona i comarques); L’Obrador, del Vendrell (Penedès); El Carme, de Vic (Catalunya Central); Tornés, de Girona (Comarques de Girona); Cal Jan, de Torredembarra (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre); Tugues, de Lleida (Ponent), i Gil, de Llívia (Pirineus).
Entre les 50 millors passtisseries figuren establiments de la comarca com la Pastisseria Grau, a Esparreguera i Martorell, i la Pastisseria Muñoz, a Sant Vicençs dels Horts.
Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts tenen un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals de reconegut prestigi que no disposen de pastisseria en propietat.
La Mostra Internacional de Pastisseria del 2023 també ha acollit la primera convocatòria del concurs d’escoles de pastisseries de Catalunya, que es va celebrar divendres i que va tenir l’Institut Dertosa (Tortosa) com la primera classificada, seguida de ESHOB (Barcelona) i l’Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat).
Durant tot el cap de setmana, Sant Vicenç dels Horts ha esdevingut la capital internacional de la pastisseria. Les demostracions de pastissers arribats de diferents països (Itàlia, Portugal, Armènia i Equador, a més dels catalans i de la resta d’Espanya) han atret un nombrós públic a la carpa de la Mostra, situada a la plaça de la Vila i que va comptar amb Lluc Crusellas, World Chocolate Masters 2022, durant l’acte inaugural.
Els mestres pastissers que han integrat el programa de la Mostra són: Sara Accorroni i Bruno D’Angelis (campions del món de pastisseria el 2016), Rafael Aguilera (guanyador del Millor Panettone Artesà de Xocolata d’Espanya el 2021, i Premi Fava de Cacau els anys 2020, 21 i 22), Manuel Jara (jurat del Millor Mestre Pastisser d’Espanya el 2019 i 22), Pachi Larrea (guanyador de la Millor Coca de Sant Joan de Catalunya el 2020), Sofya Brdotyan, Adrià Aguilera, Adrià Rodón, Adrián Ciaurriz, Alexandra Navarro, Sènia Villalustre, Paula F. Repullés i la reconeguda escultora de figures de sucre Paula Rodrigues.
La Mostra Internacional de Pastisseria està organitzada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i el mestre vicentí Eugeni Muñoz i compta amb el suport del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i del Mercat de la Boqueria. L’esdeveniment està integrat en la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts.
L’obra del cuiner Josep Lladonosa ja compta amb un espai permanent de divulgació i exposició a Sant Vicenç dels Horts. El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, va inaugurar dissabte l’Espai d’Interpretació de la Cuina Catalana – Espai Josep Lladonosa, dins del nou Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta, en un acte que també va comptar amb l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, i el mateix Josep Lladonosa, entre d’altres autoritats. Es tracta d’un equipament expositiu i d’activitat al voltant de la cuina catalana, a partir de l’obra que ha llegat a la ciutat el cap de cuina, qui ostenta la Creu de Sant Jordi i el Premio Nacional de Gastronomía.
La Mostra Internacional L’Espai Lladonosa consta d’una àrea d’exposició permanent, i d’una aula de cuina on es realitzaran activitats gastronòmiques que tenen com a eix la cuina tradicional catalana i les aportacions que hi ha fet el xef Lladonosa. L’àrea d’exposició permanent s’organitzarà en dos àmbits. Una part estarà dedicada a explicar la identitat, les eines i els orígens de la cuina catalana i té un caràcter interactiu i tecnològic amb audiovisual i pantalles tàctils. A continuació el visitant trobarà una part més escenogràfica, i centrada en explicar la vida i obra d'en Josep Lladonosa i en mostrar el seu llegat.
La inauguració de l’Espai s'ha fet en el marc de la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts, un esdeveniment on el xef sempre hi té un paper rellevant. Precisament l’alcalde va emfatitzar la figura de Lladonosa en el seu discurs: “Sant Vicenç dels Horts guanya avui un espai expositiu que combina el valuosíssim llegat del cuiner de cuiners amb una zona dedicada a la formació i a activitats de divulgació gastronòmiques”.
I va afegir que a Sant Vicenç dels Horts "tenim la immensa sort i el gran orgull de tenir un producte de proximitat com el del Parc Agrari del Baix Llobregat. És un gran magatzem agrícola, sostenible i de primeríssima qualitat, pel qual apostem i en collim tot el seu potencial”.
Per la seva banda, el ministre Miquel Iceta va destacar la tasca del mestre Lladonosa com a “tot un art” i es va referir a la seva figura com a “tresor nacional vivent”, fent servir la denominació d’origen japonès amb què es valoren els bens culturals intangibles destacats: “És un reconeixement als artesans que són capaços de crear escola i que deixen una petja a la societat. Cuiners bons tenim molts, afortunadament, però cuiners bons i que hagin escrit llibres, que hagin creat escola i que s’hagin compromès amb un projecte per associar una ciutat, una comarca, amb una cultura gastronòmica d’altíssima qualitat, això ho fan figures com el mestre Josep Lladonosa”, va afegir.
El mestre de mestres
Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, Segrià, 1938) és un reconegut cap de cuina català que ha donat a Sant Vicenç dels Horts gran part del seu fons documental i un recull d'estris de cuina, entre d’altres materials. Lladonosa es va formar en la cuina francesa, i ha treballat en diferents restaurants a França, Suïssa (com el Gran Hotel Nacional) i en un gran nombre d'establiments de casa nostra, com per exemple el Majestic, Ca l'Isidre, Abeurador, Cosmos o el Restaurant 7 Portes, a Barcelona, del qual va ser cap de cuina entre el 1991 i el 2003.
El 1976 va obrir a Barcelona un restaurant propi, Les Quatre Barres. Va ser un dels primers professors de l’escola de cuina Arnadi, que posteriorment canviaria el nom per Hofmann el 1983. Ha fet una gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, documentada des de l'edat mitjana (com en el Llibre de Sent Soví), i ha escrit nombrosos llibres de cuina de divulgació, alguns dels quals han estat traduïts al francès i a l'anglès.
El 1980 va rebre el Premio Nacional de Gastronomía, i la Medalla del Mèrit Gastronòmic de la Federació Catalana d’Associacions Professionals. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi.
Actualment, continua divulgant els secrets de la cuina tradicional catalana i imparteix formacions diverses a professionals i públic no especialitzat.
Activitats a l’aula de cuina
L’Espai Lladonosa consta d’una aula de cuina on es programaran, de manera sistemàtica al llarg de l’any, activitats de formació en l’àmbit gastronòmic relacionades amb la cuina tradicional catalana i les aportacions i actualitzacions que ha fet el xef Josep Lladonosa. Hi haurà activitats destinades a les persones professionals de la cuina i activitats destinades al públic en general.
Els cursos s'impartiran preferentment els dimecres de 18.30 a 20.30 h. Per inscriure’s a les activitats caldrà enviar un correu a promocioeconomica@svh.cat o trucar al 93 680 71 00
Premiades les 50 millors pastisseries de Catalunya
D'altra banda, les 50 millors pastisseries de Catalunya van rebre dissabte a la nit els Guardons Fava de Cacau, en un dels actes centrals de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, que va finalitzar ahir diumenge, després de tres dies d’intenses propostes obertes al gran públic. L’esdeveniment pastisser està considerat un dels millors del món i s’integra en la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts.
Els guardons també van premiar tres pastisseries en categories especials. La Pastisseria Escribà (Barcelona) va ser reconeguda com la més innovadora, "per haver-se caracteritzat en els seus més de 116 anys d’història, per entendre la pastisseria d’una manera transgressora i trencadora, sense oblidar les tradicions dolces arrelades a la nostra cultura”. La Confiteria Padreny (Reus), com la de més valor històric. Fundada el 1815, actualment, en la sisena generació i ha estat reconeguda "per l’elaboració artesanal i tradicional de productes dolços i salats, així com la innovació constant sense perdre la tradició que tant els caracteritza”. Per la seva part, la Pastisseria El Cigne (Manresa) ha rebut la distinció del dolç més singular pel seu producte Les ametlles de la llum, una creació reinventada pels mestres pastisseries de la ciutat per adaptar-lo als gustos del segle XXI.
A més, els Guardons Fava de Cacau - Sant Vicenç dels Horts han distingit les millors pastisseries de cadascun dels set àmbits territorials del país: Hofmann, de Barcelona (Barcelona i comarques); L’Obrador, del Vendrell (Penedès); El Carme, de Vic (Catalunya Central); Tornés, de Girona (Comarques de Girona); Cal Jan, de Torredembarra (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre); Tugues, de Lleida (Ponent), i Gil, de Llívia (Pirineus).
Entre les 50 millors passtisseries figuren establiments de la comarca com la Pastisseria Grau, a Esparreguera i Martorell, i la Pastisseria Muñoz, a Sant Vicençs dels Horts.
Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts tenen un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals de reconegut prestigi que no disposen de pastisseria en propietat.
La Mostra Internacional de Pastisseria del 2023 també ha acollit la primera convocatòria del concurs d’escoles de pastisseries de Catalunya, que es va celebrar divendres i que va tenir l’Institut Dertosa (Tortosa) com la primera classificada, seguida de ESHOB (Barcelona) i l’Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat).
Durant tot el cap de setmana, Sant Vicenç dels Horts ha esdevingut la capital internacional de la pastisseria. Les demostracions de pastissers arribats de diferents països (Itàlia, Portugal, Armènia i Equador, a més dels catalans i de la resta d’Espanya) han atret un nombrós públic a la carpa de la Mostra, situada a la plaça de la Vila i que va comptar amb Lluc Crusellas, World Chocolate Masters 2022, durant l’acte inaugural.
Els mestres pastissers que han integrat el programa de la Mostra són: Sara Accorroni i Bruno D’Angelis (campions del món de pastisseria el 2016), Rafael Aguilera (guanyador del Millor Panettone Artesà de Xocolata d’Espanya el 2021, i Premi Fava de Cacau els anys 2020, 21 i 22), Manuel Jara (jurat del Millor Mestre Pastisser d’Espanya el 2019 i 22), Pachi Larrea (guanyador de la Millor Coca de Sant Joan de Catalunya el 2020), Sofya Brdotyan, Adrià Aguilera, Adrià Rodón, Adrián Ciaurriz, Alexandra Navarro, Sènia Villalustre, Paula F. Repullés i la reconeguda escultora de figures de sucre Paula Rodrigues.
La Mostra Internacional de Pastisseria està organitzada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i el mestre vicentí Eugeni Muñoz i compta amb el suport del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i del Mercat de la Boqueria. L’esdeveniment està integrat en la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts.
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.169