COMARCA
La Fundació Espigoladors promou l’aprofitament alimentari dels fruits de l’arbrat urbÃ
Els ajuntament de Sant Boi, Viladecans, el Prat i Sant Joan Despà s'han sumat al projecte 'Urban(eat)a'
![[Img #53524]](https://elfar.cat/upload/images/04_2024/8311_urbaneata_llimona_elprat-copia.jpg)
Sota el lema Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les, la Fundació Espigoladors impulsa el projecte Urban(eat)a que té com a objectiu buscar noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà .
Â
"Les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables", expliquen des d'Espigoladors
Â
La voluntat del projecte és posar en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs. "A més, el fet d’aprofitar aquests fruits, també és una possible solució a d’altres problemà tiques associades com, per exemple, la caiguda d’aquests al carrer", apunten les mateixes fonts.
Â
D’aquesta manera, es promou una bioeconomia circular a partir de l’aprofitament alimentari a la vegada que es mobilitza a la ciutadania i entitats locals a participar d’una activitat comunità ria, inclusiva i sostenible per apropar-les a la cultura de l’aprofitament.
Â
Urban(eat)a permet als municipis promoure aquest aprofitament de diverses maneres: a partir d’espigolades urbanes que comptin amb la participació del veïnat i entitats del teixit social; buscant opcions per transformar el producte recuperat i retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui l’obrador d’inserció laboral es im-perfect® de la Fundació o bé a través d’obradors externs; sensibilitzant a partir de tallers a l’aula o tallers de cuina d’aprofitament, i oferint un acompanyament als municipis per tal d’identificar i desenvolupar les eines necessà ries per impulsar noves propostes per aprofitar els fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.
Urban(eat)a ja està en marxa i ja són 11 municipis els que hi han participat ja sigui a través d’espigolades a carrers, places i patis o transformant els productes recuperats en melmelada institucional que ha retornat al mateix municipi. S’han espigolat un total de 398 arbres urbans recuperant 4.337 kg de fruits urbans comestibles, com ara taronges amargues, llimones i olives, grà cies a la participació de 312 voluntaris i voluntà ries.
Â
Al Baix Llobregat ja s’han sumat a la iniciativa els ajuntaments de Sant Joan DespÃ, Sant Boi, Viladecans i el Prat.
Sota el lema Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les, la Fundació Espigoladors impulsa el projecte Urban(eat)a que té com a objectiu buscar noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà .
Â
"Les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables", expliquen des d'Espigoladors
Â
La voluntat del projecte és posar en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs. "A més, el fet d’aprofitar aquests fruits, també és una possible solució a d’altres problemà tiques associades com, per exemple, la caiguda d’aquests al carrer", apunten les mateixes fonts.
Â
D’aquesta manera, es promou una bioeconomia circular a partir de l’aprofitament alimentari a la vegada que es mobilitza a la ciutadania i entitats locals a participar d’una activitat comunità ria, inclusiva i sostenible per apropar-les a la cultura de l’aprofitament.
Â
Urban(eat)a permet als municipis promoure aquest aprofitament de diverses maneres: a partir d’espigolades urbanes que comptin amb la participació del veïnat i entitats del teixit social; buscant opcions per transformar el producte recuperat i retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui l’obrador d’inserció laboral es im-perfect® de la Fundació o bé a través d’obradors externs; sensibilitzant a partir de tallers a l’aula o tallers de cuina d’aprofitament, i oferint un acompanyament als municipis per tal d’identificar i desenvolupar les eines necessà ries per impulsar noves propostes per aprofitar els fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.
Urban(eat)a ja està en marxa i ja són 11 municipis els que hi han participat ja sigui a través d’espigolades a carrers, places i patis o transformant els productes recuperats en melmelada institucional que ha retornat al mateix municipi. S’han espigolat un total de 398 arbres urbans recuperant 4.337 kg de fruits urbans comestibles, com ara taronges amargues, llimones i olives, grà cies a la participació de 312 voluntaris i voluntà ries.
Â
Al Baix Llobregat ja s’han sumat a la iniciativa els ajuntaments de Sant Joan DespÃ, Sant Boi, Viladecans i el Prat.
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leÃdo y acepta las Normas de Participación y PolÃtica de Privacidad
Normas de Participación
PolÃtica de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.1