COMARCA
La Fundació Espigoladors promou l’aprofitament alimentari dels fruits de l’arbrat urbà
Els ajuntament de Sant Boi, Viladecans, el Prat i Sant Joan Despí s'han sumat al projecte 'Urban(eat)a'
![[Img #53524]](https://elfar.cat/upload/images/04_2024/8311_urbaneata_llimona_elprat-copia.jpg)
Sota el lema Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les, la Fundació Espigoladors impulsa el projecte Urban(eat)a que té com a objectiu buscar noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà.
"Les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables", expliquen des d'Espigoladors
La voluntat del projecte és posar en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs. "A més, el fet d’aprofitar aquests fruits, també és una possible solució a d’altres problemàtiques associades com, per exemple, la caiguda d’aquests al carrer", apunten les mateixes fonts.
D’aquesta manera, es promou una bioeconomia circular a partir de l’aprofitament alimentari a la vegada que es mobilitza a la ciutadania i entitats locals a participar d’una activitat comunitària, inclusiva i sostenible per apropar-les a la cultura de l’aprofitament.
Urban(eat)a permet als municipis promoure aquest aprofitament de diverses maneres: a partir d’espigolades urbanes que comptin amb la participació del veïnat i entitats del teixit social; buscant opcions per transformar el producte recuperat i retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui l’obrador d’inserció laboral es im-perfect® de la Fundació o bé a través d’obradors externs; sensibilitzant a partir de tallers a l’aula o tallers de cuina d’aprofitament, i oferint un acompanyament als municipis per tal d’identificar i desenvolupar les eines necessàries per impulsar noves propostes per aprofitar els fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.
Urban(eat)a ja està en marxa i ja són 11 municipis els que hi han participat ja sigui a través d’espigolades a carrers, places i patis o transformant els productes recuperats en melmelada institucional que ha retornat al mateix municipi. S’han espigolat un total de 398 arbres urbans recuperant 4.337 kg de fruits urbans comestibles, com ara taronges amargues, llimones i olives, gràcies a la participació de 312 voluntaris i voluntàries.
Al Baix Llobregat ja s’han sumat a la iniciativa els ajuntaments de Sant Joan Despí, Sant Boi, Viladecans i el Prat.
![[Img #53524]](https://elfar.cat/upload/images/04_2024/8311_urbaneata_llimona_elprat-copia.jpg)
Sota el lema Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les, la Fundació Espigoladors impulsa el projecte Urban(eat)a que té com a objectiu buscar noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà.
"Les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables", expliquen des d'Espigoladors
La voluntat del projecte és posar en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs. "A més, el fet d’aprofitar aquests fruits, també és una possible solució a d’altres problemàtiques associades com, per exemple, la caiguda d’aquests al carrer", apunten les mateixes fonts.
D’aquesta manera, es promou una bioeconomia circular a partir de l’aprofitament alimentari a la vegada que es mobilitza a la ciutadania i entitats locals a participar d’una activitat comunitària, inclusiva i sostenible per apropar-les a la cultura de l’aprofitament.
Urban(eat)a permet als municipis promoure aquest aprofitament de diverses maneres: a partir d’espigolades urbanes que comptin amb la participació del veïnat i entitats del teixit social; buscant opcions per transformar el producte recuperat i retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui l’obrador d’inserció laboral es im-perfect® de la Fundació o bé a través d’obradors externs; sensibilitzant a partir de tallers a l’aula o tallers de cuina d’aprofitament, i oferint un acompanyament als municipis per tal d’identificar i desenvolupar les eines necessàries per impulsar noves propostes per aprofitar els fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.
Urban(eat)a ja està en marxa i ja són 11 municipis els que hi han participat ja sigui a través d’espigolades a carrers, places i patis o transformant els productes recuperats en melmelada institucional que ha retornat al mateix municipi. S’han espigolat un total de 398 arbres urbans recuperant 4.337 kg de fruits urbans comestibles, com ara taronges amargues, llimones i olives, gràcies a la participació de 312 voluntaris i voluntàries.
Al Baix Llobregat ja s’han sumat a la iniciativa els ajuntaments de Sant Joan Despí, Sant Boi, Viladecans i el Prat.




















Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.1