COMARCA
La Diputació de Barcelona fa un estudi per optimitzar el conreu de la carxofa
L’ens provincial ha destinat 300.000 euros a impulsar la innovació agroalimentària i forestal
![[Img #55571]](https://elfar.cat/upload/images/07_2024/6528_formacio-al-parc-rural-del-montserrat-patxi-uriz-diputacio-de-barcelona-2.jpg)
La Diputació de Barcelona ha dut a terme un estudi per optimitzar el conreu de la carxofa, un vegetal típic del Delta del Llobregat. L’anàlisi s’ha completat amb iniciatives per combatre plagues com la del bernat marbrejat (Halyomorpha halys) i augmentar la biodiversitat a les zones de conreu.
D’altra banda, l’ens supramunicipal ha fet estudis per millorar la qualitat de l’oli d’oliva produït al Parc Rural del Montserrat, a més de recuperar, conservar i caracteritzar les varietats autòctones d’olivera. Les investigacions han inclòs la tipificació dels olis d’oliva, tant varietals com cupatges, avaluant-ne la qualitat química i sensorial de diverses mostres comercials de diferents collites.
També s’han visitat les almàsseres per identificar àrees de millora i s’ha treballat en la formació dels operadors de la zona, incloent agricultors, moliners i comercialitzadors. Les conclusions clau de l’estudi han destacat una millora significativa en la qualitat de conservació de l’oli, la viabilitat d’estratègies de comercialització conjunta i l’elevat potencial gastronòmic de l’oli fet a Montserrat, vinculat a una oferta oleoturística del territori.
La Diputació ha fet aquestes actuacions en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per impulsar la innovació agroalimentària i forestal a la província. L’ens supramunicipal ha fet una inversió de 300.000 euros per dur a terme iniciatives que han tingut un impacte positiu en la preservació del paisatge, el foment de les pràctiques agrícoles sostenibles i la producció d’aliments de qualitat.
Un altre dels eixos principals ha estat la caracterització i valorització de la carn de caça, un element fonamental per donar utilitat a l’activitat cinegètica i facilitar el control de la població de senglars a la província. En aquest sentit, s’ha aconseguit desenvolupar productes amb carn de senglar, demostrar la seva acceptació per part de les persones consumidores i millorar la percepció d’aquests tipus de carn. Des de la corporació remarquen que "una gestió més eficient de la població de senglars és essencial per mantenir l’equilibri ecològic del territori".
El diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha destacat la rellevància d'aquesta aliança i ha apuntat que "gràcies al suport de l’IRTA, reforcem el nostre compromís amb la innovació agrària, indispensable per al desenvolupament sostenible del sector primari i essencial per afrontar els reptes alimentaris i ambientals del futur”. Gomar ha assegurat que la província de Barcelona aposta per “una agricultura líder en sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic".
La Diputació de Barcelona ha dut a terme un estudi per optimitzar el conreu de la carxofa, un vegetal típic del Delta del Llobregat. L’anàlisi s’ha completat amb iniciatives per combatre plagues com la del bernat marbrejat (Halyomorpha halys) i augmentar la biodiversitat a les zones de conreu.
D’altra banda, l’ens supramunicipal ha fet estudis per millorar la qualitat de l’oli d’oliva produït al Parc Rural del Montserrat, a més de recuperar, conservar i caracteritzar les varietats autòctones d’olivera. Les investigacions han inclòs la tipificació dels olis d’oliva, tant varietals com cupatges, avaluant-ne la qualitat química i sensorial de diverses mostres comercials de diferents collites.
També s’han visitat les almàsseres per identificar àrees de millora i s’ha treballat en la formació dels operadors de la zona, incloent agricultors, moliners i comercialitzadors. Les conclusions clau de l’estudi han destacat una millora significativa en la qualitat de conservació de l’oli, la viabilitat d’estratègies de comercialització conjunta i l’elevat potencial gastronòmic de l’oli fet a Montserrat, vinculat a una oferta oleoturística del territori.
La Diputació ha fet aquestes actuacions en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per impulsar la innovació agroalimentària i forestal a la província. L’ens supramunicipal ha fet una inversió de 300.000 euros per dur a terme iniciatives que han tingut un impacte positiu en la preservació del paisatge, el foment de les pràctiques agrícoles sostenibles i la producció d’aliments de qualitat.
Un altre dels eixos principals ha estat la caracterització i valorització de la carn de caça, un element fonamental per donar utilitat a l’activitat cinegètica i facilitar el control de la població de senglars a la província. En aquest sentit, s’ha aconseguit desenvolupar productes amb carn de senglar, demostrar la seva acceptació per part de les persones consumidores i millorar la percepció d’aquests tipus de carn. Des de la corporació remarquen que "una gestió més eficient de la població de senglars és essencial per mantenir l’equilibri ecològic del territori".
El diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha destacat la rellevància d'aquesta aliança i ha apuntat que "gràcies al suport de l’IRTA, reforcem el nostre compromís amb la innovació agrària, indispensable per al desenvolupament sostenible del sector primari i essencial per afrontar els reptes alimentaris i ambientals del futur”. Gomar ha assegurat que la província de Barcelona aposta per “una agricultura líder en sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic".
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.26