Martes, 23 de Septiembre de 2025

Actualizada

Martes, 23 de Septiembre de 2025 a las 13:45:16 horas

| 164
Martes, 25 de Febrero de 2025
EL PRAT

Cada llar malbarata 63,61 quilos de menjar l’any

Amb aquesta quantitat es podria alimentar prop de 275.000 persones

[Img #58561]

Cada llar catalana malbarata l’any 63,61 quilos de menjar, una quantitat d’aliments amb la que es podria donar de menjar 274.948 persones. Aquestes són les principals conclusions de l’estudi que ha elaborat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i que per primera vegada analitza els aliments llençats únicament a l’àmbit dels domicilis, ja que els informes anteriors incloïen el malbaratament de restaurants i comerços.

 

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha fet una crida a “sacsejar la consciència” dels consumidors per “trencar esquemes culturals”, de manera que la compra s’ajusti a allò que realment es preveu menjar. Ordeig ha recalcat que rere el malbaratament hi ha un impacte social però també mediambiental.

 

Els informes sobre malbaratament que la Generalitat havia fet fins ara es basaven en el menjar desaprofitat a les llars, restaurants, botigues, mercats, càterings i sector públic. Les últimes dades eren d’un informe elaborat des de l’Agència Catalana de Residus el 2011. Ara, per primer cop Agricultura ha analitzat únicament el malbaratament alimentari a través de les restes de brossa orgànica de més de mig miler de domicilis.

 

Els resultats apunten que cada persona llença anualment a casa uns 21,56 quilos de menjar. Amb una mitjana de tres habitants per llar, s’estima que cada família arriba a desaprofitar 63,61 quilos anuals. La xifra global de tot el menjar llençat als domicilis del conjunt de Catalunya ascendeix a 173,96 milers de tones.

 

El conseller ha anunciat que el Govern està redactant el reglament per desplegar la llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, “on s’aposta perquè hi hagi circuits curts de comercialització, que els aliments no consumits tinguin una segona vida i que tots els agents del sector alimentari vagin a la una per reduir el llançament de menjar”. “L’objectiu és arribar al malbaratament zero, a l’economia circular i a la sostenibilitat per a tota la cadena”, ha dit Ordeig.

 

El conseller ha visitat el nou obrador de la Fundació Espigoladors al Prat, on l’empresa de responsabilitat social Es Im-perfect elabora conserves vegetals a partir de fruites i verdures que no han estat acceptades al circuit comercial perquè incompleixen els estàndards estètics.

 

La nau triplica l’espai de l’obrador que ocupaven fins ara, i dona feina a 24 persones en risc d’exclusió social. La previsió de la Fundació Espigoladors és arribar a ampliar la plantilla fins prop de 50 empleats. 

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.190

Todavía no hay comentarios

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.