L'HOSPITALET
Bellvitge posa en marxa uns tallers per ajudar a fer un millor seguiment de la dieta sense gluten
Pretén millorar l’adherència a la dieta i evitar complicacions de salut a llarg termini
![[Img #59928]](https://elfar.cat/upload/images/05_2025/5527_tallers-celiaquia-bellvitge-1.jpg)
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha posat en marxa uns tallers innovadors adreçats a persones amb malaltia celíaca recentment diagnosticades, per ajudar-les a entendre millor la seva condició i adaptar-se, de manera segura, saludable i guiada, a la dieta sense gluten. La iniciativa respon a una mancança detectada al sistema públic, on sovint manca suport nutricional especialitzat.
Els tallers, en grups reduïts i liderats per una infermera especialitzada, proporcionen formació pràctica i personalitzada als pacients i els seus convivents sobre què menjar, com evitar el contacte creuat amb aliments amb gluten, consells per fer la compra o viatjar, i recursos útils com webs o associacions de pacients.
Amb una durada d’una hora i mitja i grups molt reduïts —només quatre persones i els seus convivents—, els tallers permeten aprofundir en conceptes clau com què és exactament el gluten, com classificar els aliments a l’hora de comprar, com evitar la contaminació creuada o com adaptar la dieta en viatges i restaurants. A més, es lliuren materials pràctics amb recomanacions de llibres, webs i altres recursos útils.
La digestòloga impulsora de la iniciativa Gemma Ibáñez ha explicat que “el contacte creuat és un dels aspectes més complexos, i habitualment es tracta de manera molt superficial. Ara podem explicar-ho amb el temps i el detall que cal”.
El projecte de l’HUB ha despertat l’interès de societats científiques com l’Associació Espanyola de Gastroenterologia (AEG), i podria servir de model per a altres centres.
Per participar en els tallers cal una derivació directa del professional mèdic que fa el diagnòstic, ja que no estan oberts a inscripció lliure.
La celiaquia és una malaltia autoimmune crònica i sistèmica que afecta aproximadament l’1% de la població. Tanmateix, segons dades de la professional especialitzada, entre el 70 i el 85% dels casos no estan diagnosticats. La raó és que pot presentar símptomes molt variats —no només digestius— i sovint difícils de relacionar: inflor abdominal, anèmia, diarrea, migranya, osteoporosi precoç, problemes dermatològics o cansament crònic. També pot aparèixer sense cap símptoma aparent.
La celiaquia es pot desenvolupar a qualsevol edat i té una base genètica, per això és important fer seguiment als familiars de persones celíaques. El tractament consisteix a seguir una dieta estricta sense gluten de per vida, ja que fins i tot petites quantitats poden provocar dany intestinal i augmentar el risc de complicacions com l’osteoporosi o, en casos molt excepcionals, alguns tipus de càncer.
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha posat en marxa uns tallers innovadors adreçats a persones amb malaltia celíaca recentment diagnosticades, per ajudar-les a entendre millor la seva condició i adaptar-se, de manera segura, saludable i guiada, a la dieta sense gluten. La iniciativa respon a una mancança detectada al sistema públic, on sovint manca suport nutricional especialitzat.
Els tallers, en grups reduïts i liderats per una infermera especialitzada, proporcionen formació pràctica i personalitzada als pacients i els seus convivents sobre què menjar, com evitar el contacte creuat amb aliments amb gluten, consells per fer la compra o viatjar, i recursos útils com webs o associacions de pacients.
Amb una durada d’una hora i mitja i grups molt reduïts —només quatre persones i els seus convivents—, els tallers permeten aprofundir en conceptes clau com què és exactament el gluten, com classificar els aliments a l’hora de comprar, com evitar la contaminació creuada o com adaptar la dieta en viatges i restaurants. A més, es lliuren materials pràctics amb recomanacions de llibres, webs i altres recursos útils.
La digestòloga impulsora de la iniciativa Gemma Ibáñez ha explicat que “el contacte creuat és un dels aspectes més complexos, i habitualment es tracta de manera molt superficial. Ara podem explicar-ho amb el temps i el detall que cal”.
El projecte de l’HUB ha despertat l’interès de societats científiques com l’Associació Espanyola de Gastroenterologia (AEG), i podria servir de model per a altres centres.
Per participar en els tallers cal una derivació directa del professional mèdic que fa el diagnòstic, ja que no estan oberts a inscripció lliure.
La celiaquia és una malaltia autoimmune crònica i sistèmica que afecta aproximadament l’1% de la població. Tanmateix, segons dades de la professional especialitzada, entre el 70 i el 85% dels casos no estan diagnosticats. La raó és que pot presentar símptomes molt variats —no només digestius— i sovint difícils de relacionar: inflor abdominal, anèmia, diarrea, migranya, osteoporosi precoç, problemes dermatològics o cansament crònic. També pot aparèixer sense cap símptoma aparent.
La celiaquia es pot desenvolupar a qualsevol edat i té una base genètica, per això és important fer seguiment als familiars de persones celíaques. El tractament consisteix a seguir una dieta estricta sense gluten de per vida, ja que fins i tot petites quantitats poden provocar dany intestinal i augmentar el risc de complicacions com l’osteoporosi o, en casos molt excepcionals, alguns tipus de càncer.
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.98