CONTINGUT PATROCINAT
'Petits canvis per menjar millor': una guia per cuidar la teva alimentació
El Departament de Salut promou una eina educativa per millorar els hà bits alimentaris de la població amb accions senzilles, però efectives
![[Img #60880]](https://elfar.cat/upload/images/08_2025/4391_fruit-basket-5448143_1920.jpg)
Â
Una fruita de temporada a mitja tarda, en comptes d’un grapat de galetes; un got d’aigua en lloc d’una beguda ensucrada, o una bona amanida de llenties amb hortalisses de temporada, en comptes d’una hamburguesa. No cal fer cap dieta estrambòtica ni passar hores a la cuina. La guia Petits canvis per menjar millor del Departament de Salut t’ajuda a cuidar la teva salut i la del planeta amb consells d’alimentació senzills i assequibles.Â
Â
L’eina educativa, publicada al Canal Salut, proposa tres grans lÃnies d’acció: potenciar els aliments saludables i la vida activa i social, reduir el consum de productes perjudicials, i substituir opcions poc sanes per alternatives millors. El material ha estat creat en el marc del PAAS, Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat fÃsica i l’alimentació saludable.Â
Â
La guia destaca 12 missatges: menjar més fruita fresca, hortalisses, llegums i fruita seca, i també promoure una vida activa i social; reduir sal, sucres, carn vermella i processada i productes ultraprocessats; i escollir aigua, aliments integrals, oli d’oliva verge i productes de temporada i de proximitat.
Â
Aliments i hà bits a potenciar
Â
La guia recomana consumir almenys tres peces de fruita al dia, tant a les postres com entre hores. Pel que fa a les hortalisses, cal menjar-ne un mÃnim de dues vegades al dia, siguin crues (en amanides, gaspatxos, etc.) o cuites (vapor, forn, etc.), com a plat principal o acompanyament.
Els llegums es recomanen entre tres i quatre cops per setmana. Aporten beneficis per a la salut cardiovascular i redueixen el risc d’alguns tipus de cà ncer. Són una opció econòmica, nutritiva i prà ctica (es poden comprar cuits) i poden substituir la carn, el peix o els ous en alguns plats.
També és saludable un grapat de fruita seca cada dia, sigui crua o torrada, però sense sal. Es pot incorporar en esmorzars i berenars. Per exemple, barrejada en un bol de iogurt amb fruita, picada en una torrada amb oli, o en forma de crema de fruita seca 100% untada en un tros de pa. També en aperitius o en algunes receptes com estofats, amanides, etc.Â
Â
La guia, a més, promou una vida activa i social. Es recomana almenys 30 minuts d’activitat fÃsica moderada, com a mÃnim cinc dies a la setmana, si pot ser en companyia i a l’aire lliure. De fet, seure durant més de dues hores seguides incrementa el risc de malalties, fins i tot si ets una persona activa.
Opcions més saludables
Â
A Petits canvis per menjar millor es recomana escollir sempre l’aigua com a beguda, i evitar les begudes ensucrades i, sobretot, les begudes alcohòliques; triar aliments integrals en comptes de farines refinades; oli d’oliva verge en lloc d’altres greixos; i escollir productes de temporada i proximitat, ja que són més frescos i conserven millor les aromes i els gustos, a la vegada que redueixen l’impacte ambiental i dinamitzen la producció local.Â
Â
Aliments a evitar
Â
Al nostre entorn es consumeix el doble de sal del recomanat, que és, com a mà xim, una cullereta de postres al dia (entre el que es consumeix afegit a les preparacions i el que porten els aliments processats). Una ingesta excessiva es relaciona amb molts problemes de salut. Un truc és evitar els aliments precuinats, alguns processats (sobretot formatges, embotits) i productes ultraprocessats, d’on prové la major part de la sal que consumim. També és aconsellable utilitzar espècies i herbes aromà tiques, com a alternativa, per potenciar el gust de les preparacions.
Un altre producte a reduir tant com es pugui és el sucre. Com menys, millor. Disminuir, de mica en mica, la quantitat de sucre que afegim als aliments i begudes, ajuda a adaptar el paladar i gaudir dels gustos menys dolços. Però el més important és evitar prendre massa productes ensucrats (galetes, brioixeria, postres là cties, begudes ensucrades, sucs, gelats, etc.).
Â
La carn vermella és un altre aliment a limitar. Es pot incloure d’una a dues vegades a la setmana com a mà xim, i les carns processades (embotits, salsitxes, etc.) si es consumeixen, millor de forma ocasional. Finalment, s’aconsella evitar comprar i consumir, de forma habitual, aliments ultraprocessats, elaborats amb poca matèria primera a la qual s’ha afegit sucres, greixos, sal, midons, additius, etc.
Â
![[Img #60881]](https://elfar.cat/upload/images/08_2025/2062_petits-canvis02_gen15_aaff-sense-marques-acc_page-0001-1.png)
Â
Per què més llegums i no tanta carn?Â
Â
Els llegums són protagonistes destacats a la guia Petits canvis per menjar millor. A banda de ser econòmics, aporten fibra, proteïnes, vitamines, antioxidants i hidrats de carboni. Però a més, tenen una petjada ecològica molt més baixa que la carn: la seva producció emet menys gasos d’efecte hivernacle i consumeix menys aigua i recursos naturals.Â
Substituir part del consum de carn per llegums redueix el risc de diferents malalties.Â
Un consell prà ctic: prova de preparar algun plat tradicional substituint la carn o una part per llenties o cigrons cuits. La textura i el sabor et sorprendran!
Â
Una fruita de temporada a mitja tarda, en comptes d’un grapat de galetes; un got d’aigua en lloc d’una beguda ensucrada, o una bona amanida de llenties amb hortalisses de temporada, en comptes d’una hamburguesa. No cal fer cap dieta estrambòtica ni passar hores a la cuina. La guia Petits canvis per menjar millor del Departament de Salut t’ajuda a cuidar la teva salut i la del planeta amb consells d’alimentació senzills i assequibles.Â
Â
L’eina educativa, publicada al Canal Salut, proposa tres grans lÃnies d’acció: potenciar els aliments saludables i la vida activa i social, reduir el consum de productes perjudicials, i substituir opcions poc sanes per alternatives millors. El material ha estat creat en el marc del PAAS, Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat fÃsica i l’alimentació saludable.Â
Â
La guia destaca 12 missatges: menjar més fruita fresca, hortalisses, llegums i fruita seca, i també promoure una vida activa i social; reduir sal, sucres, carn vermella i processada i productes ultraprocessats; i escollir aigua, aliments integrals, oli d’oliva verge i productes de temporada i de proximitat.
Â
Aliments i hà bits a potenciar
Â
La guia recomana consumir almenys tres peces de fruita al dia, tant a les postres com entre hores. Pel que fa a les hortalisses, cal menjar-ne un mÃnim de dues vegades al dia, siguin crues (en amanides, gaspatxos, etc.) o cuites (vapor, forn, etc.), com a plat principal o acompanyament.
Els llegums es recomanen entre tres i quatre cops per setmana. Aporten beneficis per a la salut cardiovascular i redueixen el risc d’alguns tipus de cà ncer. Són una opció econòmica, nutritiva i prà ctica (es poden comprar cuits) i poden substituir la carn, el peix o els ous en alguns plats.
També és saludable un grapat de fruita seca cada dia, sigui crua o torrada, però sense sal. Es pot incorporar en esmorzars i berenars. Per exemple, barrejada en un bol de iogurt amb fruita, picada en una torrada amb oli, o en forma de crema de fruita seca 100% untada en un tros de pa. També en aperitius o en algunes receptes com estofats, amanides, etc.Â
Â
La guia, a més, promou una vida activa i social. Es recomana almenys 30 minuts d’activitat fÃsica moderada, com a mÃnim cinc dies a la setmana, si pot ser en companyia i a l’aire lliure. De fet, seure durant més de dues hores seguides incrementa el risc de malalties, fins i tot si ets una persona activa.
Opcions més saludables
Â
A Petits canvis per menjar millor es recomana escollir sempre l’aigua com a beguda, i evitar les begudes ensucrades i, sobretot, les begudes alcohòliques; triar aliments integrals en comptes de farines refinades; oli d’oliva verge en lloc d’altres greixos; i escollir productes de temporada i proximitat, ja que són més frescos i conserven millor les aromes i els gustos, a la vegada que redueixen l’impacte ambiental i dinamitzen la producció local.Â
Â
Aliments a evitar
Â
Al nostre entorn es consumeix el doble de sal del recomanat, que és, com a mà xim, una cullereta de postres al dia (entre el que es consumeix afegit a les preparacions i el que porten els aliments processats). Una ingesta excessiva es relaciona amb molts problemes de salut. Un truc és evitar els aliments precuinats, alguns processats (sobretot formatges, embotits) i productes ultraprocessats, d’on prové la major part de la sal que consumim. També és aconsellable utilitzar espècies i herbes aromà tiques, com a alternativa, per potenciar el gust de les preparacions.
Un altre producte a reduir tant com es pugui és el sucre. Com menys, millor. Disminuir, de mica en mica, la quantitat de sucre que afegim als aliments i begudes, ajuda a adaptar el paladar i gaudir dels gustos menys dolços. Però el més important és evitar prendre massa productes ensucrats (galetes, brioixeria, postres là cties, begudes ensucrades, sucs, gelats, etc.).
Â
La carn vermella és un altre aliment a limitar. Es pot incloure d’una a dues vegades a la setmana com a mà xim, i les carns processades (embotits, salsitxes, etc.) si es consumeixen, millor de forma ocasional. Finalment, s’aconsella evitar comprar i consumir, de forma habitual, aliments ultraprocessats, elaborats amb poca matèria primera a la qual s’ha afegit sucres, greixos, sal, midons, additius, etc.
Â
Â
Per què més llegums i no tanta carn?Â
Â
Els llegums són protagonistes destacats a la guia Petits canvis per menjar millor. A banda de ser econòmics, aporten fibra, proteïnes, vitamines, antioxidants i hidrats de carboni. Però a més, tenen una petjada ecològica molt més baixa que la carn: la seva producció emet menys gasos d’efecte hivernacle i consumeix menys aigua i recursos naturals.Â
Substituir part del consum de carn per llegums redueix el risc de diferents malalties.Â
Un consell prà ctic: prova de preparar algun plat tradicional substituint la carn o una part per llenties o cigrons cuits. La textura i el sabor et sorprendran!
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leÃdo y acepta las Normas de Participación y PolÃtica de Privacidad
Normas de Participación
PolÃtica de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.190