L'HOSPITALET
La xefla es dona a conèixer com a plat que celebra tradició i diversitat culinària
La recepta, sorgida d’una recerca històrica i de la col·laboració de cuineres i hostalers locals, s’estrenarà dissabte a la jornada GastroTeca amb tastos, tallers i demostracions en directe
![[Img #61239]](https://elfar.cat/upload/images/09_2025/6374_gastroteca.jpg)
L’Hospitalet presentarà aquest dissabte, 4 d’octubre la xefla, un plat col·lectiu i simbòlic que posa en relleu la tradició, la diversitat i la convivència de la ciutat. La proposta es donarà a conèixer durant la jornada gastronòmica GastroTeca, oberta a tota la ciutadania, que tindrà lloc a la Farga d’11 a 23 hores.
La xefla neix de la tasca d’un grup de treball format per professionals del món de la cuina i l’hostaleria de l’Hospitalet amb arrelament i experiència al territori: tècnics representants de l'Ajuntament, l’Associació de Gastronomia i Turisme AGT, el blog l’Hospitalet Gastronòmic, Barcelona Culinary Hub i el Gremi d’Hostaleria i Alimentació de l’Hospitalet, i apadrinats per la mediàtica Maria Nicolau.
La proposta base s’ha enriquit gràcies a una rigorosa recerca documental basada en fonts històriques, culturals i antropològiques; entrevistes per recuperar la memòria col·lectiva, i informes d’experts acadèmics i historiadors de la ciutat, que han permès connectar-la amb les arrels alimentàries de l’Hospitalet.
La recepta combina arròs de qualitat, proteïna d’origen animal o vegetal i verdures de temporada i un toc especial que permet reinterpretar-la segons l’origen i la creativitat de cada cuiner. Se serveix tradicionalment en cassola de fang i pot acompanyar-se amb salses a banda. Aquesta versatilitat converteix la xefla en un plat viu i plural que reflecteix la diversitat local.
Durant la GastroTeca, diverses cuineres oferiran una demostració de la seva versió de la xefla, i també es podran tastar les interpretacions del plat fetes pels restauradors participants. A més, es tindrà l’oportunitat d’aprendre més sobre aquesta tradició gastronòmica local en un espai de trobada obert a veïns, entitats i visitants.
La GastroTeca també oferirà activitats gratuïtes al voltant de la cuina i els sabors que conviuen a la ciutat, amb tallers, tastos i espais de divulgació que posaran en valor la riquesa de la seva diversitat gastronòmica.
L’acte forma part del programa amb motiu del Centenari de l’Hospitalet, que al llarg de l’any commemora els 100 anys de la concessió del títol de ciutat al municipi amb diferents activitats culturals, cíviques i festives.
L’Hospitalet presentarà aquest dissabte, 4 d’octubre la xefla, un plat col·lectiu i simbòlic que posa en relleu la tradició, la diversitat i la convivència de la ciutat. La proposta es donarà a conèixer durant la jornada gastronòmica GastroTeca, oberta a tota la ciutadania, que tindrà lloc a la Farga d’11 a 23 hores.
La xefla neix de la tasca d’un grup de treball format per professionals del món de la cuina i l’hostaleria de l’Hospitalet amb arrelament i experiència al territori: tècnics representants de l'Ajuntament, l’Associació de Gastronomia i Turisme AGT, el blog l’Hospitalet Gastronòmic, Barcelona Culinary Hub i el Gremi d’Hostaleria i Alimentació de l’Hospitalet, i apadrinats per la mediàtica Maria Nicolau.
La proposta base s’ha enriquit gràcies a una rigorosa recerca documental basada en fonts històriques, culturals i antropològiques; entrevistes per recuperar la memòria col·lectiva, i informes d’experts acadèmics i historiadors de la ciutat, que han permès connectar-la amb les arrels alimentàries de l’Hospitalet.
La recepta combina arròs de qualitat, proteïna d’origen animal o vegetal i verdures de temporada i un toc especial que permet reinterpretar-la segons l’origen i la creativitat de cada cuiner. Se serveix tradicionalment en cassola de fang i pot acompanyar-se amb salses a banda. Aquesta versatilitat converteix la xefla en un plat viu i plural que reflecteix la diversitat local.
Durant la GastroTeca, diverses cuineres oferiran una demostració de la seva versió de la xefla, i també es podran tastar les interpretacions del plat fetes pels restauradors participants. A més, es tindrà l’oportunitat d’aprendre més sobre aquesta tradició gastronòmica local en un espai de trobada obert a veïns, entitats i visitants.
La GastroTeca també oferirà activitats gratuïtes al voltant de la cuina i els sabors que conviuen a la ciutat, amb tallers, tastos i espais de divulgació que posaran en valor la riquesa de la seva diversitat gastronòmica.
L’acte forma part del programa amb motiu del Centenari de l’Hospitalet, que al llarg de l’any commemora els 100 anys de la concessió del títol de ciutat al municipi amb diferents activitats culturals, cíviques i festives.
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.24