Jueves, 27 de Noviembre de 2025

Actualizada

Jueves, 27 de Noviembre de 2025 a las 07:23:21 horas

| 121
Miércoles, 26 de Noviembre de 2025
EL PRAT

La Fundació Espigoladors arrenca un projecte per replicar l’espigolament a diferents punts d'Espanya

La iniciativa compta amb la col·laboració d'entitats i organitzacions de sis territoris que se sumen a la lluita per reduir les pèrdues alimentàries i fomentar-ne la sostenibilitat

[Img #62386]

La Fundació Espigoladors, amb seu al Prat, ha posat en marxa un projecte pioner per crear una comunitat estatal d’espigolament, amb l'objectiu de reduir les pèrdues alimentàries al camp, reforçar la seguretat alimentària i fomentar pràctiques agrícoles sostenibles a diferents territoris d'Espanya (Navarra, València, Aragó, Valladolid, Madrid i Tenerife).


Gràcies al projecte Cultivate, finançat per la Unió Europea, des d'Espigoladors estan acompanyant entitats de diversos territoris per impulsar accions pilot d’espigolament entre novembre del 2025 i febrer del 2026. 


Per assolir aquest propòsit, el projecte es desenvoluparà mitjançant un enfocament progressiu que combina sensibilització, implementació territorial i construcció de comunitat. Al llarg d'aquest procés es persegueixen tres metes principals: augmentar el coneixement i la comprensió de la recuperació a diferents territoris; transferir capacitats i acompanyar noves entitats per adaptar i implementar iniciatives locals; i consolidar una xarxa estructurada d'actors que doni suport a l’espigolament i advoqui pel seu reconeixement legal.


"El nostre objectiu és construir una comunitat sòlida, preparada i connectada, capaç de replicar l’espigolament i impulsar-lo com a eina essencial en la lluita contra les pèrdues alimentàries", afirmen des del grup impulsor d’Espigoladors.


La iniciativa, que ja va reunir la setmana passada els representants de les diferents entitats i organitzacions participants en una trobada formativa a la seu d'Espigoladors al Prat, permetrà implementar les primeres proves pilot d’espigolaments a diferents territoris del país, amb agricultors, administracions públiques, voluntariat i organitzacions socials.
 
 
Des de fa més d'una dècada, la Fundació Espigoladors treballa per recuperar i dignificar l'activitat de l’espigolament i reivindicar-ne el potencial com a eina clau en la transició cap a un model alimentari més sostenible i just.


"Mitjançant aquesta activitat, es redueixen les pèrdues alimentàries al sector primari, es recuperen i aprofiten excedents i fruites i verdures que no encaixen en els estàndards del mercat, i es facilita l'accés a aliments frescos i saludables a col·lectius en situació de vulnerabilitat", remarquen des de l'entitat. "A més, s'acosta la ciutadania al camp i a l'origen dels aliments, creant una comunitat cada cop més gran de persones mobilitzades i sensibilitzades amb la necessitat de canviar la nostra manera de produir i consumir aliments", afegeixen les mateixes fonts.


El 2025, l’espigolament ha quedat reconegut a la Llei estatal 1/2025 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, oferint una oportunitat única per explorar el seu potencial de rèplica en altres parts del territori espanyol.
 

 

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.112

Todavía no hay comentarios

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.